Wat is een slug?

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 16:50
wat is een slug

Wanneer je aan de slag gaat met je nieuwe website/webshop dan is het belangrijk om een boomstructuur in je hoofd te hebben. Een boomstructuur kun je zien als een organigram. De homepage staat bovenaan en daaronder ga je verdiepingen maken. De meeste websites gaan niet verder dan drie of vier lagen, afhankelijk van de complexiteit van je website. Hier komt de term 'slug' om de hoek kijken. Wat is een slug een hoe gebruik je deze?

De slug uitgelegd

Het is verstandig om (in je hoofd / in de boomstructuur) al de slugs vast te leggen. Wat is slug? Dat is het gedeelte na de eerste “/”. Bijvoorbeeld https://www.jouwnieuwewebsite.nl/blog/eerste-bericht

 

Als je naar de boomstructuur van je website kijkt dan zie je een gelaagd model dat terugkomt in de slug:

 

  • De homepage is gelijk aan de domeinnaam (in het voorbeeld https://www.jouwnieuwewebsite.nl)
  • De eerste laag krijgt het eerste deel van de slug zoals /blog
  • De tweede laag krijgt het tweede deel van de slug zoals /eerste-bericht

Tips voor het maken van een sterke slug

Aangeraden wordt om niet te veel lagen aan te maken. Bij veruit de meeste websites/webshops zijn twee tot drie lagen voldoende. Extra lagen kunnen een nadelig effect hebben op de vindbaarheid in zoekmachines, omdat dieper liggende pagina's als minder belangrijk kunnen worden betiteld.

 

De slugs kun je instellen als je de pagina de eerste keer aanmaakt. Het wordt aangeraden om dit direct goed en gestructureerd in te richten. Kies voor korte, krachtige termen die direct een duidelijk beeld geven van de inhoud van de pagina.

 

De slug is ook terug te zien in het kruimelpad op je website. Heb je nog geen kruimelpad? Stel dat dan zeker even in, want ook dit heeft een positief effect op de vindbaarheid van je website. Zoekmachines gebruiken dit namelijk om je website te leren kennen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.