Notion review & beoordeling

Notion is een applicatie die hoog op het verlanglijstje staat. Productiviteit lijkt belangrijker dan ooit te zijn in de snelle digitale wereld. Marketingteams zijn vaak met veel taken tegelijkertijd bezig. Als ondersteunende dienst kun je vaak je taken niet direct afmaken, omdat je moet wachten op anderen. Projectmanagement is dan essentieel om alles op rolletjes te laten lopen.

Notion is een all-in-one workspace die is ontworpen om belangrijke informatie en bestanden op te slaan op een centrale, overzichtelijke locatie. Denk hierbij aan het opslaan van wiki's, takenlijsten, leeslijsten, projectplannen, budgetten, fotogalerijen en blogplanners.

 

Zeg kleine tools vaarwel

Uiteraard draait Notion in de cloud. Dit helpt je om, zelf of samen met je team, direct toegang te hebben tot alle bestanden, op elk device. Waar veel nieuwe tools juist gericht zijn op het goed uitvoeren van één simpele functie (zoals Chat GPT voor tekstschrijven), ligt de kracht van Notion juist in het combineren en centraliseren van je werkruimte. De kans is groot dat je door voor Notion te kiezen, diverse andere kleine tools vaarwel kunt zeggen.

Notion is gericht op projectmanagement en het enthousiasme onder de gebruikers is goed, zo blijkt ook uit de recensies. Uiteraard mag een AI functionaliteit niet ontbreken. Notion AI helpt je als ‘writing assistant’. Niet alleen om platte teksten te schrijven, maar zeker ook voor andere doeleinden zoals brainstormen, aanpassen, samenvatten en meer. Ook met deze toevoeging is tijdbesparing en efficiëntie het doel.

 

Functionaliteiten

Hier is een overzicht van enkele belangrijke functies en concepten binnen Notion:

 1. Blocks:
  • Notion is gebouwd rond het concept van "blocks" (blokken), dit zijn de basiseenheden van content. Blocks kunnen tekst, afbeeldingen, takenlijsten, tabellen, codefragmenten en meer zijn.
  • Gebruikers kunnen deze blokken maken, organiseren en herschikken om hun inhoud op een aanpasbare manier te structureren.
 1. Pagina's:
  • Inhoud in Notion is georganiseerd in pagina's, die vergeleken kunnen worden met documenten of mappen in traditionele systemen.
  • Elke pagina kan verschillende blokken bevatten en genest worden binnen andere pagina's, waardoor een hiërarchische structuur ontstaat.
 1. Databases:
  • Notion stelt gebruikers in staat gestructureerde databases te maken om informatie op te slaan en te organiseren.
  • Databases kunnen worden aangepast met verschillende eigenschappen, zoals tekst, datum, selectieopties en meer.
  • Gebruikers kunnen gegevens binnen databases filteren, sorteren en groeperen, waardoor het een krachtige tool is voor projectbeheer, taaktracking en meer.
 1. Templates:
  • Notion biedt sjablonen voor verschillende toepassingen, zoals projectbeheer, vergadernotities, persoonlijke dagboeken en meer.
  • Sjablonen zijn vooraf ontworpen structuren die gebruikers kunnen gebruiken als startpunt en aanpassen op basis van hun behoeften.
 1. Samenwerking:
  • Notion is ontworpen voor samenwerking, waardoor meerdere gebruikers tegelijk aan dezelfde pagina of database kunnen werken.
  • Gebruikers kunnen opmerkingen achterlaten, teamleden vermelden en wijzigingen bijhouden die door samenwerkers zijn aangebracht.
 1. Integratie:
  • Notion integreert met verschillende externe apps en services, zoals Google Drive, Trello, Slack en meer.
  • Dit stelt gebruikers in staat om hun bestaande tools te verbinden en gegevens naar Notion te brengen voor een gecentraliseerde werkruimte.
 1. Aanpassing:
  • Notion is zeer aanpasbaar, waardoor gebruikers het kunnen aanpassen aan hun workflow en voorkeuren.
  • Gebruikers kunnen verschillende weergaven voor databases kiezen (tabel, bord, lijst) en de vormgeving van pagina's aanpassen.
 1. Cross-Platform:
  • Notion is beschikbaar op meerdere platforms, waaronder webbrowsers, desktoptoepassingen (Windows en Mac) en mobiele apps (iOS en Android).
  • Hierdoor kunnen gebruikers hun informatie vanaf verschillende apparaten bekijken en bijwerken.

 

De veelzijdigheid van Notion maakt het geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van persoonlijke notities tot team samenwerking en projectbeheer. Gebruikers kunnen de toepassing aanpassen aan hun specifieke behoeften en een uniforme werkruimte creëren voor alle aspecten van hun werk en leven.