Synthesia AI - Review & beoordeling

Synthesia is een populaire software oplossing voor marketingteams en bureaus die zich richt op online video content creatie en e-learning en behoort absoluut tot de categorie kunstmatige intelligentie, in het Engels artificial intelligence of AI geheten. In deze nieuwe wereld van software tools met slimme ‘kunstmatige’ functies springt Synthesia al in vroegtijdig stadium eruit door de hoge kwaliteit en gebruiksvriendelijke uitstraling.

Video maker

De meeste software die je op het internet vindt is gericht op het editen van een video die je eerder hebt opgenomen. Ben je op zoek naar software voor het monteren van een video of filmpje dan zijn daar andere tools voor. Synthesia richt zich primair op het creëren van zogenaamde uitleg filmpjes en instructievideo’s.

Synthesia werkt namelijk op basis van text-to-video. Daarmee wordt bedoeld dat je tekst invoert en dat een avatar (een fictief persoon) jouw tekst uitspreekt in een online presentatie. Je maakt in een handomdraai een video aan de hand van een slide deck dat te vergelijken is met PowerPoint, maar dan met bewegende beelden.

Veel gestelde vragen over Synthesia AI

Is Synthesia gratis of betaald?

Je kunt met Synthesia gratis een korte video maken, zodat je kennis kunt maken met hoe de software werkt. De software kent een abonnement, waarbij je per maand of per jaar betaalt. Bij een jaarlijkse betaling is er sprake van een korting.

 

Heeft Synthesia een proefabonnement / trial versie?

Een gratis proefabonnement is niet mogelijk. Wel is het mogelijk om, zoals hierboven beschreven, een proefvideo te maken. Het voordeel van de software is dat het niet prijzig is en bovendien kun je een abonnement snel weer opzeggen. Wanneer je kiest voor een maandabonnement en deze direct weer opzegt, kun je voor de maandprijs (van slechts enkele tientjes) een trial doen. In deze periode kun je beoordelen of de software geschikt is.

 

Hoe werkt text-to-video?

Text-to-video werkt als volgt. Je voert een tekst in. Dit wordt gezien als een prompt. De prompt wordt door de AI-techniek in de software beoordeeld en omgezet naar de stem van de avatar.

Gezichten, stemmen, talen en huisstijl

Het mooie van de software is dat je de beschikking hebt over meer dan 100 verschillende gezichten en stemmen. Bovendien kan de tekst worden uitgesproken in meer dan 100 talen, waarbij je ook nog kunt kiezen voor een vrouwelijke of een mannelijke stem. Breng vervolgens de presentatie helemaal in de stijl van jouw organisatie qua kleuren en lettertype en je realiseert snel een stijlvolle video.

Zoals gezegd, er wordt gewerkt met fictieve personen. Het is ook mogelijk om eigen personen (zoals een echte medewerker van je bedrijf) te uploaden. Hetzelfde geldt voor het uploaden van een stem. Voor deze features geldt wel een meerprijs. De vraag is of je hiervan gebruik wilt maken. Het is tenslotte duidelijk dat het een fictief persoon is die de tekst uitspreekt. Dat is voor bijvoorbeeld instructievideo’s een uitstekende oplossing, maar zal de mens nooit geheel vervangen. Het is ideaal als je snel filmpjes wilt opnemen zonder hoge kosten of als je zelf geen medewerkers in dienst hebt die goed voor de camera een uitleg kunnen geven.