SSL-certificaat

Gepubliceerd op 28 november 2022 om 10:25

SSL-certificaat? Je hebt het nodig voor je website. Maar wat is het? En wat is de functie hiervan? SSL staat voor Secure Sockets Layer. Kort samengevat: SSL is een certificaat dat een stukje veiligheid toevoegt aan je website/webshop. Tegenwoordig is een dergelijk certificaat echt een must, want zoekmachines straffen websites hard die het niet gebruiken. 

Hoe ziet SSL eruit?

Een SSL-certificaat kun je zien in de domeinnaam van de website die je bezoekt op de volgende manier(en):

  • Er staat https:// voor de domeinnaam. Aan de letter ‘s’ is te zien dat er een SSL-certificaat wordt gebruikt.
  • Aan een zwart of een groen slotje in de browserbalk.

 

Voorbeeld:

SSL zorgt voor veiligheid

Wanneer een website beschikt over SSL dan zegt dit iets over de veiligheid. SSL zorgt er namelijk voor dat er een versleutelde verbinding wordt opgezet tussen twee computers. Dit betekent dus dat wanneer je als klant gegevens invult op betreffende website dat deze versleuteld worden overgedragen naar de website-/webshopeigenaar. Onderweg kunnen cybercriminelen deze gegevens dus niet onderscheppen of beter gezegd: de gegevens zijn voor de cybercrimineel onbruikbaar, omdat ze versleuteld en dus onleesbaar zijn. De privacywet AVG (GDPR) schrijft ook voor dat SSL verplicht is. Let op: SSL zegt dus niets over de manier waarop de ontvanger (in dit geval de website-eigenaar, jij dus) met de gegevens omgaat (opslaat, verwerkt, gebruikt). Dit zal je dus ook goed moeten regelen volgens de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

SSL en zoekmachines

Zoekmachines zoals Google zien het als hun verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van het web. Zij stellen dat SSL wordt aanbevolen en dat dit een belangrijke maatstaf is om de volgorde (ranking) van websites in de zoekresultaten te bepalen. Een website met SSL heeft dus een grotere kans op een hogere ranking in de zoekresultaten. Sterker nog, websites zonder SSL zijn niet meer van deze tijd. Zoekmachines waarschuwen potentiële websitebezoekers dat de website zonder SSL niet veilig is. Het is het eerste contactmoment met je klant en je wilt niet dat hij afhaakt omdat hij zich niet veilig voelt.

SSL-certificaat vergaren

SSL kun je krijgen of kopen bij je domeinnaamleverancier of via je webdeveloper. Sommige aanbieders bieden het gratis aan (vaak in combinatie met een hostingpakket) of tegen een meerprijs.

 

Tip tot slot: zorg er ook voor dat je je wachtwoorden goed beschermt. Gebruik hiervoor een wachtwoord manager zoals Keeper

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.